Historien bak Harviken småbruk og ossAlt startet med en drøm


Vi er en familie på fire - jeg (Jeanett Vedal Harviken), Karl-Åge Harviken og barna våre Vebjørn og Viljar. Vi flyttet opp hit til småbruket i Sørskogbygda i Elverum våren 2012. Vi har 4 geiter som gir oss mye underholding og hver vår kommer det mange ender som bosetter seg i dammene i hagen, og de får mange andunger. Det er veldig hyggelig selskap. Vi har også kjøkkenhage med drivhus, og en hyggelig hagestue som kan brukes året rundt og en brygge med gapahuk. Her i bygda stortrives vi og har flyttet for å bli.  


Jeg er født og oppvokst på Vedal gård i Brønnøysund. Gården driver i dag med kjøtt og melkeproduksjon. Tidligere hadde den også fiskedam med regnbueørret som gjester kom og fisket i. I dag er fiskedammen nedlagt. Gården hadde også høner, kalkuner, kaniner, vaktler, kopplam og geit. Her startet min lille gründerspire tenker jeg. 


Jeg er utdannet slakter. Gikk Grunnkurs Hotell og næringsmiddelfag og VK1 Kjøttfag. Gikk deretter som slakterlærling på Gilde slakteri i Brønnøysund. Har også jobbet som butikkslakter i en ferskvaredisk. Jeg bestemte meg for et nytt eventyr i en ny bransje, og satset alle kort på Forsvaret i 2006. Der gikk jeg befalsskole slik at jeg fikk lederutdanning. Jeg jobbet i Forsvaret i 12 år etter utdanningen i ulike stillinger og leirer, før jeg til slutt sa opp i 2018 med en gründerplan på småbruket vårt.


Etter mange år med grubling klarte jeg å lande på hva jeg ønsket å drive med. Men det krevde en stor investering i ny driftsbygning og mye utstyr, slik at dette måtte tenkes nøye gjennom. I februar 2018 ble Harviken Småbruk skapt. Nå var det ingen vei tilbake. Jeg ville begynne med partering av husdyr og viltkjøtt, arrangere matkurs med fokus på norske mattradisjoner, matteambuilding, leie ut hagestua og selskapslokale. Flere planer står skrevet i boka, men dette var noe jeg tenkte var fint å starte med. Jeg planla med at driftsbygningen skulle inneholde kjølerom for partering, stort kjøkken beregnet på undervisning/kurs og et selskapslokale for utleie. 


På grunn av lang saksbehandlingstid og noen hindringer på veien tok det lang tid før vi kunne begynne å bygge. Jeg valgte derfor å starte opp med å få et godkjent midlertidig lokale for parteringen. Et rom i eneboligen ble satt i stand og godkjent av Mattilsynet. Høsten 2018 tok jeg imot de første dyrene. Dette gikk over all forventning, og jeg fikk mange oppdrag. Høsten 2019 ble enda bedre. Jungeltelegrafen hadde gjort en god jobb :)


 Driftsbygningen ble påbegynt sommeren 2019 og sto ferdigstilt høsten 2020.


Per dags dato driver vi med partering, utleie av ulike lokaler, trefelling, snekkertjenester, teambuilding og matkurs. Flere planer er lagt, men vi tar ett skritt av gangen :) 


Karl-Åge er født og oppvokst på Søbakken i Elverum. Jobber i Forsvaret og er småbrukets alt-mulig-mann/vaktmester. Han er også ansvarlig for våre snekker og trefellingstjenester.


Barna våre Vebjørn og Viljar er ivrige arbeidskarer som elsker å hjelpe til med stell av dyr, jobbe i hagen og servere kaffe og kaker til gjester.